KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Belépés
Regisztráció
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum
Cikklista
Trükkös

Rendelje meg a KöMaL-t!

ELTE

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

Fényelhajlás fraktálon

A szabályosan ismétlődő, periodikus szerkezetek (pl. atomi kristályrácsok) szerkezetének felderítésében mintegy évszázada használt módszer a fényelhajlás (röntgendiffrakció) tanulmányozása. Az utóbbi évtizedekben a kutatások előterébe kerültek a nem szabályos (pontosabban: nem periodikusan szabályos) struktúrák, a fraktálok. Ezek legjellemzőbb tulajdonsága az önhasonlóság: a fraktál egyes részletei az egész alakzat kicsinyítésével állnak elő. Érdekes kérdés lehet: milyen fényelhajlási jelenség figyelhető meg a fraktálokon, és hogyan lehet az elhajlási képből magára a fraktálra következtetni.

Képeinken a Sierpinski-háromszögnek nevezett fraktálhoz elvezető végtelen sorozat első három tagja látható (kékre színezve), mellettük a vörös lézerfénnyel létrehozott elhajlási képek tényleges fényképe*. Megfigyelhetjük, hogy a fraktálszerű (azokat többé-kevésbé közelítő) alakzatok elhajlási képe - a periodikus alakzatok jól elkülönülő pontokból álló diffrakciós képével ellentétben - maga is fraktálszerű.


* Részlet Soós Péter (Kiskunhalas) pályamunkájából, amelyet az Ifjú Kutatók Nemzetközi Versenyére nyújtott be 2001-ben. A fényképfelvételek a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén készültek.

Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley